LANDELIJKE OPSCHOONDAG

 

 

“Was een leuke ervaring om mee te maken en met elkaar zijn we zinvol bezig geweest. Kortom voor herhaling vatbaar

Yvonne Kruizinga-Meier

Samen voor Geldrop-Mierlo

Door Lianne Gast

Maart 2017 – Samen met twee vrijwilligers van de werkgroep ‘Schoon, heel gewoon’, Yvonne Kruizinga van de stichting ‘Samen voor Geldrop-Mierlo’, haar kinderen Lisa (11) en Roos (8), en een zestal eigen werknemers, ging manager Ronald Guntlisbergen van McDonald’s in Geldrop, op zaterdag 25 maart op pad in het kader van de Landelijke Opschoondag. 115.000 mensen in heel Nederland deden mee.

“We vinden het belangrijk om verantwoordelijkheid te dragen voor een schone omgeving,” legt Ronald uit. “Soms komen er klachten van buurtbewoners die een bakje of zakje vinden met de bekende M erop. We kunnen niet overal heen om de rotzooi van een ander op te ruimen”, zegt de manager met een lach, “maar vandaag gaan we ervoor.” De vrijwilligers lopen in totaal met 12 man sterk richting het  Strabrechtcollege om de route waar veel scholieren langskomen, ‘op te schonen’.

Lisa en Roos Kruizinga, gewapend met handschoenen, prikkers en vuilniszakken, stropen de berm af op zoek naar troep. “Kijk eens” roept Roos enthousiast: “er liggen hier allemaal plastic spullen.” Daaronder ook hulzen van slagroomspuiten die gebruikt worden door jongeren om ‘high’ te worden. Verder veel snoeppapiertjes, kartonnen bekers en blikjes.

Moeder van Roos en Lisa,Yvonne Kruizinga is directeur van de nieuwe stichting ‘Samen voor Geldrop-Mierlo’. Zij brengt instellingen en bedrijven samen met het doel van elkaar te leren en met elkaar diensten te delen. McDonald’s is een partnerschap met haar stichting aangegaan en daarom doet ze mee. “Ik wil weten hoe het voelt om afval op te ruimen en ik hoop dat ik mijn hoofd lekker leeg kan maken, zoals ik heb gehoord van Marianne en Frans!”

Dat zijn de twee ervaringsdeskundigen in de groep: Marianne van der Zwam en Frans van Wetten, beiden maandelijks op pad in Mierlo om afval op te ruimen als vrijwilligers van de werkgroep ‘Schoon is heel gewoon’. Daarbij komen ze vaak allerlei verrassingen tegen: van dode dieren en kapotte stoelen tot en met wietafval.

“We hebben zelfs een keer een plastic zak met kogels gevonden” herinnert Frans zich, “dat was gelukkig vlak bij het politiebureau dus dat hebben we daar maar snel afgeleverd.”

Tim (17), Mark (22) en Yori (23) van McDonald’s gaan voor de eerste keer mee. “Even wennen” zeggen ze, “het lijkt alsof het schoon is maar als je goed kijkt zie je toch van alles liggen.”

Marianne heeft duidelijk een geoefend oog: “ik zie van een km afstand al een papiertje in de berm” lacht ze. “In het begin zag ik alles voor plastic aan, zelfs een paar duiven, maar toen die wegvlogen begreep ik dat ik iets te snel conclusies had getrokken..”

De kinderen vinden het prachtig: ze rennen rond op zoek naar van alles om zo snel mogelijk hun afvalzak vol te krijgen. “Dat worden hele goede opruimers” voorspellen de andere vrijwilligers.

In totaal werden er op deze mooie zaterdag 16 zakken zwerfafval opgehaald in ongeveer drie uur.

Daarbij werd gekeken hoeveel afval er bij zat met de M van McDonald’s: 85 stuks!